STEM, öğrencileri dört özel disiplinle " Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik", disiplinlerarası ve uygulamalı bir yaklaşımla eğitme fikrine dayanan bir müfredattır. STEM eğitimi genellikle bu dört disiplinle farklı sınıflarda, ayrı olarak öğretilen kavramları bütünleştirir ve bilginin gerçek hayattaki durumlara uygulanmasını vurgular.
STEM'in bir varyasyonu, sanat ve tasarım (Art) için bir 'A' içeren STEAM'dir. Sanatsal tasarım STEM eğitiminin önemli bir parçası haline gelmektedir, çünkü yaratıcılık yeniliğin önemli bir parçasıdır. Birçok STEM dersi, model oluşturma ve durumların simülasyonunu içerir. İyi bir STEM dersi, öğrencilerin gerçek dünyayla olan bağlantılarını anlamalarını sağlar.
Çocukların erken yaşta özellikle soyut kavramları somutlaştırarak öğrenmeleri; gelişimlerine, olaylar arasında bağlantı kurabilme kabiliyetlerine katkı sağlarken okul dönemlerinde ders çalışma alışkanlıklarını da düzenlemelerine yardımcı olur.
STEM eğitiminde seçilen konular, çocukların araştırma yapabilecekleri, grup çalışmasını destekleyici, disiplinler arası bağlantılar kurabilecekleri ve erken dönemlerde özellikle günlük yaşamda kullanılırlılığı olan konulardan seçilmelidir. İlk çalışma örnek bir proje üzerinden yapılabileceği gibi çocukların dikkatini çeken ve severek yapabilecekleri basit oyunlardan da hazırlanabilir. Öğretmen/Eğitmen sınıfta yalnızca çocukların rahat çalışmasını sağlayan ve onların projelerine destek sağlayıcı bir pozisyonda olduğunu unutmamalı, çocukları olabildiğince kendi hayal güçleri ve mantıklarıyla başbaşa bırakmalıdır.
STEM yaklaşımının ayrı bir ders konusu veya özel bir uygulama olmadığı, tüm eğitim/öğretim müfredatındaki derslere uygulanabileceği unutulmamalıdır. Örneğin coğrafya dersindeki akarsuların, fen bilimleri ve matematik dersi ile birleştirilerek bir proje haline getirilmesi; akarsulardan elde edilen enerji kavramını somutlaştırmakta aynı zamanda çocuklarımızın disiplinler arası bağları kullanabilme becerisini yükseltmektedir. Hatta bu projenin yazımı için Türkçe öğretmeninden, prototip çizimi için Resim öğretmeninden de yardım alınabilir. Grup çalışması hem öğrencilerimizin hem de okullardaki branş öğretmenlerimizin katılımıyla gerçekleştiğinde yapılan projeler, hem hayal gücünü destekleyici hem bilimsel dayanağı olan hem de gerçek hayatta kullanılabilen ürünler oluşturulmasında da fırsatlar yaratabilir.
KidKodBot olarak tek gayemiz, Geleceği Kodlayan Nesil eğlenerek öğrensin, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) temeliyle büyüsün!
Paylaş
E-Bülten Aboneliği
Haftalık bültenlerden ve yeni aktivitelerden haberdar olun.